sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Mie alan vihdoin tajuta mika tata rotarihommaa taalla vaivaa.
Ei rotarit, eika ihmiset, vaan se, etta tanne on tuotu suoraan lansimaista jarjestelma ja saannosto.
Tama ei ole lansimaa. Vaikka lankkarina on helppo ajatella, etta eihan tama jarjestelma hankala ole, ihan hyvin tahan sopeutuu kuka tahansa, ei kuitenkaan tule tajunneeksi, etta toisessa valtiossa kaikki ajantajua ja yleista valtakasitysta myoten KAIKKI on erilaista. Meille on sisaanrakennettu lansimainen kayttojarjestelma, jonka valossa esim. rotareiden ja muiden alunperin lansimaisten jarjestelmien systeemir ovat loogisia ja toimivia.
Takalaisten kayttojarjeselma on eri. Kaikki on erilaista, myos se paansisus.
Jokapuolella maailmaa ihmiset eivat ajattele samalla tavalla.

Eika tama koske vain rotareja, vaan ihan jokaista kansainvalista jarjestoa . rotarit vaan ovat ainoa, josta minulla on henk. koht kokemusta.
Joten alkaa rotarit siella ruudun toisella puolen loukkaantuko. Tama ei ole loukkaus ketaan kohtaan, vaan ihan yleista aivoholinaa vaan.

Rotarijarjestelma on tiukka, on puheenjohtaja, ja kaikki muut paikat pistettyina tiukasti jarjestykseen, ja siina sitten teette. Oletetaan, etta jokainen toimija osaa toimia yksinaan omalla toimialallaan ilman toisten , eri toimialojen rotareiden apua.
Thaimaassa taas jarjestelma toimii eritavalla. Jokainen tekee vahan kaikkea, eika kukaan tarkasti mitaan. Taalla minua eniten auttaneet henkilot eivat ole nuorisovaihtoasiamiehia ollenkaan, ja nuvaani olen tavannut pari kertaa rotarikokouksissa.
Koska paikkoja ei taalla jaeta ihmisille jotka siihen soveltuvat, vaan arvoasteikon ja ian mukaan.
Nuva ei tee itse mitaan paatoksia minua koskein, vaan kaikki asiat puidaan aina koko rotarilaumalla, olivat ne miten pienia tahansa.

siksi tama tuntuu lansimaiselta ensiksi kaaokselta. Kukaan ei tieda mitaan, mistaan, koskaan. Mitaan asiaa ei voida paattaa ennekuin ollaan kyselty ihan jokaiselta, ja jokainen on keskustellut keskenaan, mitahan tassa nyt pitaisi tehda.
Kukaan ei johda koko prosessia, vaan paatosta tehdaan jokaiselta kysellen ja ihmetelleen, kunnes lopulta paastaan yhteisymmarrykseen.
Kukaan ei siis tee yksin paatoksia mistaan asiastam eika kukaan tieda edes oman alansa asioita, vaan kaikki pitaa aina kysella kaikilta.

Mutta ei tama sen huonompi jarjestelma ole kuin mikaan muukaan.
Kaoottisempi ja hitaampi ehdottomasti, mutta ei taalla toimisi mikaan muu.
Ei tanne voisi tuoda lansimaista johtajajohtoista jarjestelmaa, jossa joku kokouksissa jakaa puheenvuoroja, ja jossa jokainen "elin" toimii yksinaan ja paattaa omista asioistaan.
Thaimaassa se jarjestelma koettaisiin ahdistavana ja tavattoman hankalana.
Kun taas meilla Thaimaalainen jarjestelma olisi vain kaoottinen ja stressaava.

Mika taman homman pointti siis oli?
sen tajuaminen, etta lansimaista ei voida tuoda minkaanlaista jarjestelmaa (demokratiaa, vankilajarjestelmaa, puoluejarjestelmaa, rotareita, jalkapallojoukkueen jarjestelmaa) muuualle, ja olettaa sen toimivan samalla tavalla.
Samoin kuin tietokoneissa mikrosoftin ohjelmat eivat toimi toisilla kayttojarjestelmilla.
(ja kohta joku tulee sanomaan etta muuten toimivat.. no mut kaikkea ei voi tietaa ja tajusitte pointin kuitenkin).

********************

Kiinalaiset vaihtarit muuten tuli takaisin. Yliopistolaisista oli siis joku lauma ollut vaihtareina Kiinassa vuoden, ja tulivat nyt kouluvuoden loppuessa takaisin tanne.
Tanssiharkkoihinkin putkahti muutama uusi kiva naama.
Kiva saaha varia tannekin ja uutta piristykseksi.
Uudet ihmiset on aina kivoja.

Etenkin kun tuo tanssijauutuus on ihan uskomattoman hyva. Se on nyt parina paivana opettanut meille isolaatioita (vartalon osien hallintaa yksi kerrallaan) ja hei mie olen kehittynyt!
Ollaan myos opeteltu venyttelemaan ihan uusia lihaksia. En ole edes tiennyt etta reisien sivuja, etu- ja takaosia voi venytella erikseen. 0.o
nyt tiedan...

Muutenkin koko tanssihomma on taas heraillyt eloon uusien ihmisten myota.
Ei enaa samaa kaavaa ja samoja asioita paivasta toiseen

***************

ja me loydettiin tanaa kissa. tuollainen ihan pieni. kammenkokoinen.
Joku oli unohtanut sen kaytavalle, ja nyt se vikisee tuolla miun takana lattialla.
Musta, valkoinen laikku kaulassa.

Oon siis tanssiharkoissa nyt, joten siksi vahan huono teksti, kun keskittyminen loikkii paikasta toiseen jatkuvasti.

1 kommentti:

  1. Mitä/keitä nää rotarit oikein on? Mitä ne tekee? Miksi?
    Oon tätä tässä hetken jo ihmetellyt, joten ehkä jo aika kysyä :D

    VastaaPoista